Doet uw kat het een beetje langzamer aan nu hij ouder wordt? Of ligt hij misschien liever de hele dag in de zon te soezen dan buiten rond te rennen? Is uw kat de laatste tijd een beetje chagrijnig tegen u geworden?
Veel baasjes aanvaarden dat hun katten het een beetje langzamer aan doen als ze ouder worden, maar zou er meer aan de hand kunnen zijn dan dat? Gewrichtspijn bij katten is vaak moeilijker op te sporen dan u denkt. Katten zijn heel goed in het verbergen van tekenen van pijn en ongemak, dus als kattenbaasjes moeten wij soms goed opletten en controleren of onze kattenvrienden zich comfortabel voelen wanneer ze ouder worden.

Hoe uit een kat pijn?

Katten zijn slimme wezens, en als ze iets willen verbergen, dan doen ze dat. Het is een diep aangeboren gedrag bij katten om tekenen van zwakte te verhullen. Katten zijn veel gereserveerder dan honden of mensen in de manier waarop ze pijn uiten, dus hier zijn enkele subtiele tekenen van artrose waarop u bij katten moet letten.

  1. Verminderde activiteit: in plaats van actief mank te lopen, zullen katten met pijn gewoon minder bewegen. Ze zullen meer tijd besteden aan slapen of rusten, en minder tijd aan spelen, jagen en interactie met baasjes. Ze gaan misschien minder naar buiten, of blijven dichter bij huis als ze dat wel doen.
  2. Verminderde mobiliteit: als ze moeten bewegen, zullen katten met gewrichtspijn hun beweging beperken. Ze kunnen aarzelen om op of neer te springen, en terughoudend zijn om trappen, kattenluiken en kattenbakken met hoge randen te gebruiken. Ze kunnen een stijve gang krijgen, vooral na rust.
  3. Verzorging: veel katten met artrose vinden het moeilijk om bij bepaalde delen van hun vacht te komen. Uw gewoonlijk tot in de (haar)puntjes verzorgde kat kan verfilte, doffe plekken in zijn vacht krijgen. Een veel voorkomend probleemgebied is zijn achterkant en de zone rond de basis van de staart. Anderzijds zullen sommige katten reageren op pijnlijke gewrichten door ze te veel te likken, wat leidt tot zere, kale plekken. Door een gebrek aan beweging en minder tijd voor het scherpen van hun nagels, kunnen de nagels lang worden en pijnlijk zijn om in te trekken.
  4. Gedrag: is uw gewoonlijk rustige kat ongewoon chagrijnig tegen u geworden? Of is uw chagrijnige kat nog chagrijniger geworden? Sommige katten met artrose laten zich veel minder goed hanteren, aanraken of oppakken. Dit wordt vaak toegeschreven aan het verouderingsproces, maar is eigenlijk vaak te wijten aan pijn of ongemak. Sommige katten beginnen contact te vermijden en zich meer te verstoppen.

Deze symptomen kunnen variëren van zeer mild tot meer uitgesproken, en kunnen zo geleidelijk opkomen dat ze gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Als u zich zorgen maakt over uw kat, is er een artrose checklist die nuttig kan zijn om te zien of de activiteit van uw kat normaal is.


Wat kan de oorzaak zijn van deze symptomen?

Een van de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn bij katten is artrose, vooral als uw kat van middelbare leeftijd of ouder is, hoewel artrose op elke leeftijd kan optreden. Artrose is een bekende aandoening bij zowel mensen als huisdieren, maar wordt pas sinds kort meer herkend bij katten, vooral omdat ze zo getalenteerd zijn in het verbergen van de symptomen.

De term ‘artrose’ is eigenlijk een term die een reeks degeneratieve gewrichtsaandoeningen omvat. Bij katten is de voornaamste vorm een degeneratie van het gewricht veroorzaakt door slijtage, meestal ten gevolge van veroudering. De gladde kraakbeenlaag die de uiteinden van de gewrichten omhult, raakt versleten, waardoor de botuiteinden tegen elkaar gaan schuren. Deze schuring veroorzaakt ontsteking en pijn. Het is een progressieve ziekte, die zeer pijnlijk kan zijn.

Krijgen katten artrose?

Zekers. Ze zijn misschien goed in het verbergen van pijn, maar studies waarbij rontenfoto's werden beoordeeld bieden voldoende bewijs dat ze aan artrose lijden. Uit een onderzoek uit 2002 bleek dat een schokkende 90% van de katten ouder dan 12 jaar bewijs had van degeneratieve gewrichtsziekte in ten minste één gewricht. Twee derde hiervan had artrose in de gewrichten van de ledematen, de rest had problemen in de wervelkolom.

Wat veroorzaakt artrose?

Het is nog niet onomstotelijk bewezen wat artrose bij katten veroorzaakt. De symptomen lijken te evolueren met de gebruikelijke leeftijdsgebonden slijtage, zodat oudere katten een ernstiger ziektebeeld vertonen.


Er zijn enkele factoren die katten vatbaar maken voor gewrichtsziekten:

  • Eerdere gewrichtsletsels, zoals breuken, predisponeren het gewricht voor het ontwikkelen van artrose.
  • Het is bewezen dat obesitas gewrichtsaandoeningen verergert.
  • Sommige rassen hebben er aanleg voor, zoals de Scottish Fold (vanwege afwijkingen in hun kraakbeen), de Maine Coon (vanwege heupdysplasie) en de Devon Rex en Abessijn (vanwege het risico op patellaluxatie).

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat artrose heeft?

Als u vreest dat uw kat een van deze tekenen, hoe mild ook, vertoont, kunt u de symptomen hier nog eens controleren. Als u artrose vermoedt of denkt dat uw kat pijn of ongemak heeft, vraag dan advies aan uw dierenarts. Het kan moeilijk zijn om te zeggen wat er precies met uw kat aan de hand is als er slechts subtiele veranderingen worden waargenomen, maar deze kunnen significant zijn bij katten en daarom is een consultatie bij een dierenarts altijd aanbevolen.


Referentie

Hardie, EM, Roe, SC, Martin, FR. (2002) Radiographic evidence of degenerative joint disease in geriatric cats: 100 cases (1994–1997). J Am Vet Med Assoc 2002; 220:628–32

Meer nuttige adviezen

Meer informatie over een gezond en plezierig leven voor uw huisdier